Bowfell House, Urmston

Bowfell House, Urmston

40 Bedroom Care Home for Knoll Care Partnership

Designed for a small, private operator in Urmston to consolidate two existing homes into a new purpose-built care home on a corner site in Urmston. The design was highly commended by Trafford Planning Authority during the process as “a well-integrated solution for this important corner location.”

The main features of the home are the fully glazed lounge and dining rooms which open out onto the attractive gardens, also designed by C Squared Architects. First-floor balconies wrapping around the glazed dining rooms add to the focal point overlooking the junction. Designed to allow the home to be spilt via a central core into four 10 bedroom households to provide separate accommodation for various levels of dementia, with shared accommodation on each floor such as assisted bathrooms to reduce cost and floor area.

The internal courtyard is hard landscaped for car parking giving easy access to both the main entrance and the separate service entrance to allow secure access to the service accommodation located in the roof space.

Bowfell House Site Plan

Bankhall Lane, Hale

Bankhall Lane, Hale

We were commissioned by Octopus Healthcare to produce a high end, 72 bedroom specialist dementia and nursing care home for a large, national operator. Located in a rural area of Cheshire, this scheme has been designed to look like a series of large houses joined together with glazed links and contrasting roofing materials. The design has developed through discussions with the Local Authority, Alzheimer’s Association and Dementia United and is based around an external courtyard idea from which the ground floor units open out onto, with balconies created for the upper floor residents to enjoy.

A first floor ‘dementia/village street’ will provide a hub of activity for residents and includes a cinema room, hair/beauty salon, therapy room, library and multipurpose activity room. The state of the art building will use a combination of traditional materials in a contemporary way with large expanses of glazing to provide well-lit rooms and timber and stone detailing to create a characterful development that suits the area.

Surrounded by Greenbelt and on the edge of the conservation area, the site has a number of constraints including topography, which has led to a split-level design to reduce the impact of the development.

Lune, Lancaster

Lune Lancaster-Masterplansquare

Lune, Lancaster

Mixed development of townhouses, houses and apartments

Built on the site of the Lune Industrial Estate on the bank of the River Lune the scheme was designed to use traditional materials with contemporary proportions.

Working closely with the Conservation officer, the local Parish Council and the Environmental Agency, the scheme was part of a master-plan to develop the whole of the industrial estate including the relocation of the existing business.

Large picture windows, balconies and orientation allowed the residents to gain the benefit of the views across the river and beyond.

Hall Street, St Helens

Hall Street

Hall Street, St Helens

48 no. 2 bedroom Apartments for the Private Rented Sector

Built on a small site in St Helens overlooking a new development of apartments on the opposite side of the road the apartments needed to be angled to reduce the opportunity of overlooking.

The saw tooth façade allowed the introduction of triangular shaped external balconies for every apartment.

The solid sandstone base lifted the apartments from the street level and provided the space to incorporate a car park servicing the apartments. The use of timber frame and rain screen cladding allowed a quick build and crisp lines.

Bradford on Avon

Bradford on Avon

14 Extra Care Houses and 2 Apartments for Beechcroft Developments

Designed as part of the care home development for Beechcroft, the brief was to provide high end extra care houses and apartments with shared communal facilities in the care home.

Using Cotswold stone and complimentary cream render, we designed a cottage feel in the grounds of the care home around a number of significant, protected trees.

Incorporating feature garden rooms and first floor terraces, the houses were orientated to maximise views of the surrounding woodland and internal courtyard. Fully accessible, the houses will provide a home for life with the support of the care home if required.

Lichfield Road, Sutton Coldfield

Lichfield Road, Sutton Coldfield

67 Bedroom Care Home for Octopus Healthcare and designed for Care UK

The client for this Care Home is Octopus Healthcare, however, it was designed for Care UK to ensure that it met with their space and operational standards. The home is 3 storeys high and uses the slope of the site to provide gardens at the ground and first-floor level, with a large terrace providing outside space on the second floor.

The site was originally occupied by a modern car dealership, which influenced the contemporary proportions and materials during the planning process. The early discussions with the Local Authority tree officer allowed us to design around the preserved trees which dominated the site and view from the surrounding residential houses.

Omega North, Warrington

Omega North, Warrington

The 3.25-acre site formed the final plot within the Omega North development and will the new headquarters for Haydock Commercial Vehicles, a franchise of Scania (Great Britain) Ltd. We designed a purpose-built HGV service centre depot and head office for our Client, in a prominent location, overlooking the M62.

The development creates 9 state of the art workshop bays, including 1 drive through ATF bay and a dedicated gas bay with the potential for future expansion of bays designed into the layout. The site layout provides the separation of cars and trucks to ensure the safety of visitors and staff with a prominent truck retail area overlooking the road. The workshop doors have been positioned on the rear of the building away from the prevailing winds from the motorway, creating a secure compound. The building externals feature Scania’s two-tone signature cladding in dark and light grey to signify the office area and the workshop area, with large, glazed sectional doors and roof lights to flood the service centre with natural light.

 

Lythgoes Lane, Warrington

Lythgoes Lane, Warrington

The former HSS Hire site was owned by a local family business who wanted to redevelop this area to provide a greater presence on Lythgoes Lane and increase the amount or lettable retail space. The brief was to demolish the existing commercial and industrial storage premises on the south side of the 0.7-acre site, to provide 3 new retail units along the northern boundary. The units would provide retail space in excess of 8500sqft with car parking for 38 cars, 3 motorcycles and a dedicated loading area. 

A contemporary design to a simplistic form using a mono-pitch roof has allowed us to create eye-catching architecture that maximises the retail potential on site. Utilising mezzanine floors within the tallest parts of the mono-pitch structures has enabled us to locate the ancillary facilities away from the ground floor retail. The over-sailing roof creates a canopy above the walkway, providing shelter and the opportunity for large signage to be integrated into the design. Full-height glazing on the corner and to the entrance of each unit throws light deep into the buildings. Colour co-ordinated brise soleil hangs from the over-sailing roof to provide solar shading and architectural interest at street level. 

The proposal was praised by the Executive Director of Environment and Regeneration in Warrington for the modern architectural approach and was exactly what the area needed.

Chesford Grange, Warrington

Chesford Grange, Scania, Architect Project
Chesford Grange Square

Chesford Grange, Warrington

As part of our role as brand Architects for Scania (Great Britain) Limited, C Squared Architects were commissioned to create Europe’s first indoor used truck centre in Warrington. The brief was to transform a vacant industrial site into a recognisable, Scania branded building and sales forecourt.

This included the remodelling of the external hard and soft landscaping to provide customer parking along with a display forecourt for larger fixed wheel based vehicles and smaller tractor units. The new Scania pylon, illuminated building mounted signage and Scania flags along the boundary enforce the brand identity that Scania are creating across all their sites. New security barriers, recessed ground up lighters and high-level floodlights help display the trucks and ensure a safe environment for staff and customers. Inclusive access is provided across the site with the entrance ramp and level access thresholds throughout the ground floor.

The new offices, welfare facilities and customer waiting lounge have all been tailored to the Scania brand to enhance the customer experience before entering the indoor showroom. Space has been designed for operator convenience to reflect the brand values and comfortably holds 60 tractor units. The large showroom features Scania branding throughout and displays the complete stock of used vehicles.

"Most importantly, the centre simplifies the buying process by providing a facility which offers used truck sales, finance and insurance all under one roof.” Peter Ross, UK Used Export Sales Director for Scania (Great Britain) Limited.