Lythgoes Lane, Warrington

The former HSS Hire site was owned by a local family business who wanted to redevelop this area to provide a greater presence on Lythgoes Lane and increase the amount or lettable retail space. The brief was to demolish the existing commercial and industrial storage premises on the south side of the 0.7-acre site, to provide 3 new retail units along the northern boundary. The units would provide retail space in excess of 8500sqft with car parking for 38 cars, 3 motorcycles and a dedicated loading area. 

A contemporary design to a simplistic form using a mono-pitch roof has allowed us to create eye-catching architecture that maximises the retail potential on site. Utilising mezzanine floors within the tallest parts of the mono-pitch structures has enabled us to locate the ancillary facilities away from the ground floor retail. The over-sailing roof creates a canopy above the walkway, providing shelter and the opportunity for large signage to be integrated into the design. Full-height glazing on the corner and to the entrance of each unit throws light deep into the buildings. Colour co-ordinated brise soleil hangs from the over-sailing roof to provide solar shading and architectural interest at street level. 

The proposal was praised by the Executive Director of Environment and Regeneration in Warrington for the modern architectural approach and was exactly what the area needed.

Posted in Commercial Architect Projects and tagged .